Carie van de Kloot exposeerde op 16 en 17 februari 2019 in de Van Goghkamer te Zundert: “inzichten volgens het schilderij Boomwortels”.

In Februari 2019 exposeerde Carie van der Kloot, kunstenares uit Wortel/Hoogstraten in het Vincent Van Goghhuis in Zundert waar zij. het schilderij “Boomwortels” ontleed. Dit is het laatste schilderij van Van Gogh. 

In de vorm van een dagboek heeft ze haar bevindingen stapsgewijs uitgewerkt. Kun je iets anders zien in een schilderij waar toch duidelijk een boom, huis of mens op staat? Je kunt het een beetje vergelijken met een schilderij van Esscher. Daar zie je bijvoorbeeld in een boom ook ineens een vrouw. Toch zijn de schilderijen van Van Gogh en andere grootmeesters door haar niet zo ontleed. Dit ging via een lijn. Dit gebeurde niet vanzelf. Wat ze stapsgewijs te zien kreeg stond in verbinding met haar werk en met haar levensstijl. Dat schilderen iets met je levensstijl te maken heeft is niet helemaal nieuw. Dus dit klopt ook niet helemaal. De tijd is hierin wel heel bepalend geweest.

Schilders zoals bijvoorbeeld Toorop en Cézanne waren ook aan het zoeken maar ze vonden het toen nog niet (zie foto).

Ze vergelijkt die stapjes, die ze moest nemen, soms met offers. Ze zag ze niet zoals offers hoe wij die van vroeger kennen. Ze zag ze  eigenlijk eerder als cadeaus. Het waren soms geen fijne stappen. Niemand laat zijn gewoontes graag los. En als je dan uiteindelijk toch een ding verandert hebt dan vind je het daarna genoeg. Bij haar kwam er,  na een ontwikkeling in haar werk, na een tijdje weer een 'offertje' bij. Natuurlijk accepteerde ze dit niet zonder tegenstand. Toch was het te leuk om het niet te proberen. Er kwam belangrijke kennis naar boven die ons leven kan vergemakkelijken en hoop kan geven.

 

 
 

 

 

 
 

  

Foto: Boomwortels, Vincent Van Gogh, juli 1890, Van Gogh Museum Amsterdam, (Vincent van Gogh stichting)